Logo strony
jadalne działa sztuki

Jadalne dzieła sztuki

Powszechnie wiadomo, że najlepiej uczymy się przez zabawę i własne doświadczenia. Nauka towarzyszy nam przez całe życie i nigdy nie jest zbyt wcześnie na rozpoczęcie naukowej przygody. Spędźcie rodzinny czas z chemią! Nie potrzebujecie profesjonalnego laboratorium, wystarczą naturalne i łatwo dostępne produkty oraz sprzęty domowe.

Wykonanie:

Czego potrzebujemy?
-Jogurt naturalny/skyr/jogurt grecki
-Naturalne barwniki, czyli np.: matcha/chlorofil, spirulina, sok z buraka, sok z marchewki, sok z kapusty czerwonej, kurkuma (proszek), zmiksowane liście szpinaku
-Przygotowane wcześniej placki naleśnikowe
-Pędzle do farbek

W niewielkich pojemniczkach mieszamy jogurt z wybranymi barwnikami naturalnymi. Weźcie tyle jogurtu, ile będziecie później w stanie zjeść razem z naleśnikami.
-W celu uzyskania barwy czerwonej jogurt mieszamy z sokiem z buraka;
-W celu uzyskania barwy zielonej jogurt mieszamy z proszkiem matcha, chlorofilem, lub zmiksowanym szpinakiem;
-W celu uzyskania barwy niebieskiej jogurt mieszamy ze spiruliną;
-W celu uzyskania barwy pomarańczowej jogurt mieszamy z sokiem z marchewki;
-W celu uzyskania barwy żółtej jogurt mieszamy z kurkumą;
-W celu uzyskania barwy różowej jogurt mieszamy z sokiem z czerwonej kapusty;
W ten sposób powstaną naturalne farbki! Im bardziej intensywny kolor chcemy uzyskać, tym więcej naturalnego barwnika należy dodać.

Czy wiecie że…

Dodatki do żywności mają swoje oznaczenia E oraz przypisane im numery. Nie wszystkie E są sztuczne i szkodliwe dla zdrowia. Wiele z nich to substancje naturalnie występujące w żywności! Barwniki kryją się pod numerami od E100 do E199.

Poznajcie oznaczenia kilku barwników naturalnych, w tym tych używanych przy Waszych jadalnych dziełach sztuki:
-E163 – antocyjany (barwnik czerwony – ekstrakt z czerwonej kapusty lub barwnik niebieski – spirulina niebieska)
-E162 – ekstrakt z buraka (barwnik czerwony zawarty w buraku)
-E140 – chlorofil (barwnik zielona – matcha i chlorofil zawarty w liściach)
-E160a – karoteny (barwnik pomarańczowy – sok z marchewki)
-E100 – kurkumina (barwnik żółty – kurkuma)

Proponowane aktywności z przygotowanymi naturalnymi farbkami

– Wspólnie stwórzcie „naleśnikowe dzieła sztuki” – na przygotowanych płótnach (naleśnikach) malujcie naturalnymi farbkami kolorowe wzorki. Wspólnie delektujcie się Waszymi dziełami sztuki, wzajemnie zachęcając się do próbowania nowych smaków.
– Prace plastyczne mogą powstawać przy użyciu pędzelków lub palców.
– Naturalne farby można wymieszać ze sobą w nowych pojemniczkach. Wspólnie stwórzcie nowe kolory i nazwijcie je!

Jakie umiejętności rozwija dziecko?

– Poszerzenie wiedzy na temat naturalnych barwników zawartych w jedzeniu i ich oznaczeń E.
– Tworzenie własnych barw, eksperymentowanie z innymi produktami spożywczymi, mieszanie z sobą różnych kolorów i ich nazywanie.
Rozwój sensoryczny dziecka poprzez tworzenie obrazów palcami.
Zachęcamy do zjedzenia wszystkich naleśników ze smakiem lub przechowania ich w lodówce na później. Naleśnikowe dzieła sztuki to również jedzenie, którego nie należy marnować.

Materiał opracowany przez Centrum Nauki Experyment w Gdyni w ramach Kampanii społecznej „Odłącz się – Połącz się”

PDF do pobrania z całym eksperymentem

Udostępnij ten post: